ניוון שרירים – דלדול שרירים

ניוון שריריםככל שאנו מתבגרים ומזדקנים, אנחנו הולכים ומאבדים מכמות השרירים ומכוח השרירים. בגילאים צעירים יש לנו כמות שרירים המספיקה לנו לצורך הפעילות השוטפת, כשלמעשה אנו מצוידים בכמות עודפת, המסייעת לנו להתגבר על מצבי עקה שונים. הכוונה היא למשל למצבים בהם נכפה עלינו להימנע מפעילות אם בעקבות ניתוח, מחלת חום או כל מצב אחר שבו השרירים נחלשים כתוצאה מחוסר פעילות.

למרות שבמהלך ההזדקנות המאגרים העודפים הולכים ומצטמצמים, הרי שכל עוד מסת השרירים לא יורדת מתחת לגבול מסוים, או כל עוד אנחנו לא נחשפים לעקה חמורה כמו למשל לדלקת ריאות קשה שכופה עלינו לשכב במיטה לאורך זמן רב, הרי שבאפשרותנו להמשיך במסלול החיים הרגיל שלנו.

במידה וחלה האצה בדלדול השרירים מכל סיבה שהיא בגילאים מבוגרים, בדרך כלל מתקבלת האבחנה של ניוון שרירים או סרקופניה. מדובר על תופעה שכיחה מאוד, כשלפי ההערכות העדכניות נראה שלאחר גיל שישים, שלושים אחוז מהאוכלוסייה סובלים מסרקופניה. הסרקופניה גורמת לפגיעה בפעילות התקינה של השרירים, לעייפות, בעיות ניידות ועוד.

מה הם הגורמים לניוון שרירים?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל לניוון שרירים. להלן כמה מהגורמים המרכזיים:

  • עם העלייה בגילאים מתרחשים שינויים שונים במערכת העצבים הבאים לידי ביטוי בירידה במספר היחידות המוטוריות וירידה במספר הנוירונים. במקביל מתרחשים שינויים בהרכב של סיבי השריר שמובילים לפגיעה נוספת במהירות השרירים וברמת התפקוד שלהם.
  • תהליכי הייצור של חלבוני השריר נפגעים בגילאים מבוגרים בין היתר בעקבות ירידה משמעותית ברמת ההורמונים האנגוליים, כשבין היתר מדובר טסטוסטרון למשל.
  • גורם נוסף שמשפיע לרעה על ייצור חלבוני השריר הוא עישון סיגריות. ככל שמשך העישון ארוך יותר, כך הפגיעה חמורה יותר ולכן אין זה פלא שגורם זה משפיע במיוחד בגילאים מבוגרים.
  • כל גורם שמוביל לאובדן מסת גוף על רקע צריכת מזון לא מספקת מגדיל את הסיכוי לסבול מסרקופניה. בין היתר מדובר על דיכאון, הפרעות במערכת הבליעה, קושי לרכוש מזון עקב בעיות ניידות או בעיות כלכליות ועוד.
  • אורח חיים ישבני ובאופן כללי הימנעות מפעילות גופנית הם גורמים מרכזיים לסרקופניה.

מה הם התסמינים של ניוון שרירים?

ניוון שרירים מהווה גורם סיכון עצמאי לירידה בתפקוד ובניידות, לתחלואה ולתמותה. כמו כן, ניוון שרירים מהווה את אחד המרכיבים המרכזיים בתסמונת השבריריות בקשישים הבאה לידי ביטוי בחולשה ובהגדלת הסיכון לזיהומים, בעיות תפקוד חמורות ותמותה.

כיצד מאבחנים ניוון שרירים?

האבחון כולל מספר בדיקות המאפשרות להדגים את ההידלדלות של השרירים. הכוונה היא בעיקר לבדיקת DEXA ובדיקת CT של אמצע הירך. בנוסף, ניתן לבצע בדיקת קריאטינין בשתן במשך עשרים וארבע שעות. הקריאטינין נוצר במהלך חילוף החומרים בשרירים ורמתו בשתן במשך עשרים וארבע שעות מאפשרת להעריך את מסת השריר ורמת הפירוק של השרירים.

כיצד מטפלים בניוון שרירים?

חיזוק השרירים באמצעות פעילות גופנית בדגש על תרגילי התנגדות הוא המרכיב החשוב ביותר של הטיפול בניוון שרירים. במקביל יש לספק לחולה את כמות החלבון לה הוא זקוק על מנת לבנות את מסת השריר. כמו כן, ניתן לשקול טיפול הורמונלי הכולל מתן טסטוסטרון בגברים מבוגרים הסובלים מרמות נמוכות של טסטוסטרון במקביל לסרקופניה.

במחקרים שבוצעו בנושא זה נמצא כי מבוגרים שעסקו בהרמת משקולות סבלו פחות מסרקופניה בהשוואה למבוגרים שעסקו במהלך חייהם בריצה. המשמעות היא שלסוג הפעילות הגופנית קיימת השפעה רבה על הסיכוי לסבול מסרקופניה, כלומר שגם אנשים שהיו פעילים מאוד מבחינה גופנית, צריכים להקפיד על ביצוע תרגילי התנגדות וכוח במקביל לפעילות האירובית.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן